Ενημερωτικό δελτίο

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Επισκεψιμότητα

 • Total Visitors: 1136249
 • Unique Visitors: 10227

Το Τέρας κι Εγώ του Σταμάτη Μαλέλη

"Χριστουγεννιάτικοι μπελάδες" του Αντώνη Ζιώγα

Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά και εφήβους 2021

«ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ» Η υπέρτατη ελπίδα συναντά την ματαίωση της πραγματικότητας… του Στρατή Καρρά

«ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ» Η υπέρτατη ελπίδα συναντά την ματαίωση της πραγματικότητας… του Στρατή Καρρά

«ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ»
Η υπέρτατη ελπίδα συναντά την ματαίωση της πραγματικότητας…
του Στρατή Καρρά
με την πρωτότυπη μουσική του Διονύση Τσακνή
Το Θέατρο Πρόβα παρουσιάζει τη νέα του παραγωγή, το έργο «Παλαιστές» του Στρατή Καρρά,
με την πρωτότυπη μουσική του Διονύση Τσακνή,
κάθε Σάββατο στις 9:00μ.μ και Κυριακή στις 8:00μ.μ,
για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων έως τέλος του χρόνου
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το Θέατρο Πρόβα διανύει τον 38ο χρόνο συνεχούς καλλιτεχνικής πορείας και έχει στο ενεργητικό του 88 παραγωγές,συμμετοχή σε 4 διεθνή Φεστιβάλ,πολλές διακρίσεις και πολλά βραβεία συνόλου και ατομικά.
Tο Θέατρο Πρόβα στην Κεντρκή,τη Δεύτερη καθώς και στην Παιδική Σκηνή παρουσίασε 42 ελληνικά έργα και 46 ξένα, τόσο από το κλασσικό, όσο και από το σύγχρονο ρεπερτόριο.Στεγάζεται στο διώροφο διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο επί των οδών Αχαρνών και Ηπείρου 39, όπου λειτουργεί από το 2001 και η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Η Πρόβα» ενώ για τα παιδιά και τους εφήβους από το 2000 λειτουργεί Θεατρικό Εργαστήρι υπό την διεύθυνση της Κοραλίας Τσόγκα και Εργαστήρι για την Προετοιμασία των Εισαγωγικών και Κατατακτηρίων εξετάσεων των καλλιτεχνικών σχολείων.Το Θέατρο Πρόβα έχει επιδοθεί στην έρευνα και σπουδή της Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας, αλλά και στην παρουσίαση και ανάδειξη της νεοελληνικής δραματουργίας, με έμφαση στην παρουσίαση τόσο αριστουργηματικών έργων του 20ου αιώνα (Δράκαινα του Μπόγρη, Φλαντρώ του Χορν, Μια νύχτα μια ζωή του Μελά), όσο και σύγχρονων άπαιχτων νεοελληνικών έργων (Μπόστ, Πάτσης, Τακόπουλος, Μέντης, Μητροπούλου, Διαλεγμένος, Χασάπογλου, Παναγόπουλος, Σιμιτζής, Χρυσούλης, Μαλέλης).
Δε θα σταθούμε στην κοινότυπη αναφορά της οφειλής του να ανεβαίνουν από μια ελληνική θεατρική σκηνή ,ελληνικά θεατρικά έργα.Θα καταθέσουμε απλώς το γιατί επιλέξαμε να ανεβάσουμε τους «Παλαιστές» του Στρατή Καρρά,ένα «ξεχασμένο» αριστούργημα με διεθνή καριέρα παραστάσεων σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Διαλέξαμε αυτό το έργο για το θέμα του.Πραγματεύεται, με τρόπο μοναδικό και καταλυτικό, το διαχρονικό πρόβλημα του ανθρώπου μπροστά στην Εξουσία και την Ελευθερία. Στην φέρουσα δραματουργική δομή του έργου δεν υπεισέρχονται ηθογραφικά στοιχεία και αυτός είναι ο λόγος, που καθιστά το έργο αυτό υπέρ-τοπικό και υπέρ-χρονικό δηλαδή κλασσικό. Ένα έργο σύγχρονο, οικουμενικό. . «Δεν είναι αυτό που νομίζετε. Μη νομίζετε αυτό που δεν είναι».
Σωτήρης Τσόγκας - Μαίρη Ραζή

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΤΣΟΓΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΡΟΒΑ
"Καλησπέρα πατριώτες " .
Ποιοι μας μεγαλώνουν με ένοχα παιχνίδια και αθώες επιλογές; .
Πώς γίνονται οι λέξεις σφαίρες και τα συναισθήματα βόμβες; .
Ποιοί και πώς εκμεταλλεύονται τις γνώσεις και τις πληροφορίες; .
Ποιοι καλλιεργούν προσδοκίες και εμπορεύονται ψευδαισθήσεις; .
Πώς κατασκευάζονται οι υπήκοοι; .
Ποιοι και πώς επιβάλλουν "πραγματικότητες" και "νοοτροπίες".
Ο Στρατής Καρράς με τους "Παλαιστές" του ανασηκώνει το παραβάν και μας αφήνει μόνους και αβοήθητους να κρυφοκοιτάξουμε στα άδυτα των μηχανισμών της εξουσίας, ίσως και στα άδυτα του εαυτού μας. "Οι Παλαιστές" γελοιοποιούν τον εφιάλτη της εξουσίας και μας προκαλούν. «Δεν είναι αυτό που νομίζετε. Μη νομίζετε αυτό που δεν είναι». Είναι αλήθεια δύσκολο να τραβήξει κανείς τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον εξουσιαστή και στον εξουσιαζόμενο, στον άρχοντα και στον αρχόμενο. Αλλά και οδυνηρό γιατί ίσως αναγκαστεί να τεμαχίσει τον εαυτό του και να… υπογράψει την θανατική του καταδίκη, όταν αναγνωρίσει στο πρόσωπό του το θύτη και το θύμα ταυτόχρονα, τον "απατεώνα" και το "κορόιδο", τον καταπιεστή και τον καταπιεζόμενο… "Καλησπέρα πατριώτες"… Ποιος άραγε θα τολμήσει ποτέ να σκοτώσει την ελπίδα για να εξοντώσει την εξουσία;

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
Ο Στρατής Καρράς χρησιμοποιώντας τη σάτιρα, την ειρωνεία και το παράλογο καταγράφει την έννοια της καταδυνάστευσης του ανθρώπου, τη διαλεκτική σχέση θύματος και θύτη, τη βία σε όλες τις μορφές της , αλλά και την αναμονή του λυτρωτή που όμως και αυτός είναι ένας ακόμη δυνάστης. Το έργο έχει παρουσιαστεί από τον Αλέξη Μινωτή και την Κατίνα Παξινού το 1969-1970 επί δικτατορίας. Νομίζω ότι στη σημερινή βίαιη περίοδο που διανύουμε το βρίσκω πολύ επίκαιρο. Χαίρομαι που θα συνεργαστώ με την ομάδα του Θεάτρου Πρόβα και πιο πολύ που θα αποκωδικοποιήσουμε τις κρυφές πτυχές ενός εκπληκτικού κειμένου.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ
Ο θεατρικός συγγραφέας με το κείμενο του, απλώς αφυπνίζει τους διαλόγους -κραυγή, που έχει μέσα του ο άνθρωπος – ηθοποιός. Δεν επιχειρώ τίποτα καινούργιο ή ξεχωριστό. Η προσπάθειά μου είναι να διερευνήσω και να εμπλουτίσω, την πολύ παλιά μέθοδο της τέχνης του θεάτρου. Ψάχνοντας στα τυφλά, προχωρώ, πατώντας με σεβασμό στην παράδοση.
Βασικά η κατεύθυνση της τεχνικής–εκτός από την προσωπική έρευνα και συμβουλή του καθενός ξεχωριστά–συμπορεύεται με την παγκόσμια τεχνική του θεάτρου. Και η κατεύθυνση αυτή, είναι η εξελικτική πορεία της τέχνης του θεάτρου που δεν ξεπήδησε μόνο από την έρευνα για καινούργιους τρόπους έκφρασης, αλλά μέσα από την αναπόφευκτη και συμπυκνωμένη ανάγκη για ανανέωση.
Κάθε εξέλιξη έχει σαν αφορμή την παράδοση. Στην σημερινή ανανέωση παρατηρούμε την κλασσική φόρμα του θεάτρου, σε τεχνική και σε θέμα, με σύγχρονα βέβαια εκφραστικά μέσα
Η ανανέωση αυτή στη μορφή , είναι αυτό που ονομάζουμε «Θέατρο του Παράλογου». Σαν περιεχόμενο – θέμα, έχει την άρνηση και τη διαμαρτυρία εναντίον της «Μεθόδου τρόμος» που χρησιμοποιεί η παγκόσμια γκαγκστερικά οργανωμένη παρακοινωνία, για την καταπίεση και την τελική υποταγή της ανθρώπινης ύπαρξης. Μαζί με αυτό το περιεχόμενο, ξανά τοποθετείται το αιώνιο θέμα ¨Άνθρωπος¨. Το βασικό τούτο θέμα, ανανεώνεται στη σχέση του και την τοποθέτηση του – επανεξέτασή του, στον συνεχώς ανανεωμένο χώρο και στις διάφορες μεταβολές.
Έτσι έχουμε ξανά το πανάρχαιο ερώτημα : Από πού ερχόμαστε, ποια είναι η έννοια της ζωής, που πάμε.
Ο καλλιτέχνης ακολουθά και ακολουθείται. Η τέχνη του θεάτρου όπως κάθε τέχνη είναι μια μακριά πορεία. Η προσφορά του καθενός αξιολογείται με το πόσο και τι θα προσφέρει κατά την πορεία αυτή. Αναπόφευκτα το πρωτοποριακό ελληνικό έργο έχει τη μορφή και το περιεχόμενο του σύγχρονου παγκόσμιου θεάτρου. Βία, παγίδευση, εξευτελισμός της ανθρώπινης ύπαρξης, μέθοδος τρόμος, χάος, η μάταιη ελπίδα πως κάποιος θα μας σώσει.
Έτσι έχουμε έργα εφιαλτικά – απαισιόδοξα. Μα η απαισιοδοξία στη σκηνή ουσιαστικά ενεργεί αισιόδοξα στην πλατεία. Το αδιέξοδο προκαλεί δύο βασικές αντιδράσεις: την αδράνεια, δηλαδή την παραδοχή της αδυναμίας σου ν’ αγωνιστείς, και την αποτελεσματική δράση για αντίσταση εναντίον της καταπίεσης.
Από την άποψη αυτή «Οι Παλαιστές» είναι έργο απαισιόδοξο στη σκηνή.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗ ΚΑΡΡΑ
Ο Στρατής Καρράς,ένας συγγραφέας που ήξερε το θέατρο από μέσα. Ηθοποιός,ο ίδιος και εξαίρετος δάσκαλος. Από αυτή την άποψη έγραφε κυρίως ρόλους, ήθελε να στήνει χαρακτήρες.Τα έργα του εκκινούν από τα πρόσωπα και τις συγκρούσεις τους.Ύστερα ο Στρατής Καρράς λάτρευε τη γλώσσα.Συγκέντρωνε υλικό από τα επαγγέλματα, αξιοποιούσε λαϊκά λεξιλόγια,τα έκανε δραστικά.Στα έργα του υπάρχει μία αίσθηση του χαμένου συντεχνιακού πνεύματος,της κοινοτικής αλληλεγγύης,της φάρσας. Γόνιμος συγγραφέας και παθιασμένος άνθρωπος,ο Στρατής Καρράς υπήρξε μία πολυπρισματική προσωπικότητα στο χώρο του μεταπολεμικού μας θεάτρου.Ηθοποιός,δάσκαλος υποκριτικής ,θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος. Με έντονη ηγετική προσωπικότητα και διοικητικά προσόντα διετέλεσε πρόεδρος του ΔΣ της εταιρίας Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων,γενικός διευθυντής της Ελληνικής ραδιοφωνίας,διευθυντής της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ,καθηγητής στη δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου.Είναι η εποχή που το νέοελληνικό θεατρικό έργο βγήκε από τα συρτάρια και απέδειξε πως μπορεί να σταθεί ισάξια με την ευρωπαϊκή, την ίδια εποχή, ανάδειξη μιας νέας γενιάς συγγραφέων και μιας άλλης πυρηνικής δραματουργίας μιας Ευρώπης μετά τον πόλεμο,μετά την ιμπεριαλιστική και αποικιακή της περιόδου ντροπής με τεράστια ηθικά ιδεολογικά και καλλιτεχνικά αδιέξοδα. Αν θέλουμε να βρούμε κάποιες συντεταγμένες του πολιτιστικού ορίζοντα ,θα ονομάζουμε τις τέσσερις πλευρές του πνευματικού τοπίου-Σαρτρ,Μπέκετ,Καμύ,Πίντερ....Τι έκανε ο Μπέκετ για να περάσει το μηδενισμό του,την απελπισία του του μεταπολεμικού,ευρωπαίου πολίτη;Κατέφυγε στο τσίρκο.Οι δύο αλήτες-κλόουν του «Περιμένοντας τον Γκοντό» λειτούργησαν και στην Ελλάδα ως σωσίβια λέμβος της δραματουργίας.Ο μελετητής λόγω της αμερικανικής θητείας του,Καρράς,πήγε και βρήκε τα μορφολογικά λαϊκά πρότυπα των ευρωπαϊκών κλόουν,τους λαϊκούς πανηγυρολόγους «Παλαιστές»(έργο που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1970 στο θέατρο Κοτοπούλη-Ρεξ,από το θίασο Μινωτή -Παξινού με συμπρωταγωνιστές,μεταξύ άλλων,τους Νίκη Τριανταφυλλίδη και Σωτήρη Μουστάκα).
Η παράσταση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο «Ημέρες Θεάτρου»
Πρώτη Παράσταση :16 Ιουλίου 2021,Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
Έναρξη Χειμερινής Σεζόν : 15 Οκτωβρίου 2021
ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΒΑ 38ος χρόνος λειτουργίας
Θεατρική Περίοδος 2021-2022
Διάρκεια Παράστασης : 90’(χωρίς διάλειμμα)
Το θέατρο Πρόβα επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για το έργο «ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ»του Στρατή Καρρά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πρεμιέρα: Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 8€
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/palestes-tou-strati-karra/

Συντελεστές

Συγγραφέας: ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΡΑΣ
Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΑΡΔΑΡΑ
Πρωτότυπη Μουσική: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗΣ
Εισηγητής Δραματολογίας: ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Σχεδιασμός Φωτισμών: ΡΙΖΟΣ ΤΣΙΓΑΡΗΣ
Βοηθός σκηνοθέτη:ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ηθοποιοί

Εγνάτης: ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΟΓΚΑΣ
Αρχοντία: ΜΑΙΡΗ ΡΑΖΗ
Καζανόβας: ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΡΛΑΣΗΣ
Ρόζα: ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΛΑΚΑΤΕ
Αμφορέας: ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ
Αντιγόνη: ΕΛΕΝΗ ΚΕΡΟΛΑΡΗ

Πρόγραμμα Παραστάσεων

Σάββατο 9μμ
Κυριακή 8μμ

Τρέιλερ Παράστασης

Gallery Εικόνων

«ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ» Η υπέρτατη ελπίδα συναντά την ματαίωση της πραγματικότητας… του Στρατή Καρρά «ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ» Η υπέρτατη ελπίδα συναντά την ματαίωση της πραγματικότητας… του Στρατή Καρρά «ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ» Η υπέρτατη ελπίδα συναντά την ματαίωση της πραγματικότητας… του Στρατή Καρρά «ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ» Η υπέρτατη ελπίδα συναντά την ματαίωση της πραγματικότητας… του Στρατή Καρρά «ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ» Η υπέρτατη ελπίδα συναντά την ματαίωση της πραγματικότητας… του Στρατή Καρρά «ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ» Η υπέρτατη ελπίδα συναντά την ματαίωση της πραγματικότητας… του Στρατή Καρρά «ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ» Η υπέρτατη ελπίδα συναντά την ματαίωση της πραγματικότητας… του Στρατή Καρρά

Επισυναπτόμενα Αρχεία